Alles wat je moet weten over wisselspanning en gelijkspanning

782 0

Wanneer we spreken over wisselspanning en gelijkspanning zitten we in een hele technische wereld. Dit zijn geen woorden die je in een alledaags gesprek met iemand gebruikt. De kans is dan ook aanwezig dat je niet veel weet over deze twee termen. In dit artikel wordt er meer uitleg gegeven over wisselspanning en gelijkspanning zodat je een idee hebt van wat het allemaal wil zeggen. 

Wat is gelijkspanning? 

Bij zowel gelijkspanning als wisselspanning gaat het eigenlijk over de richting van de elektrische stroom. Bij gelijkspanning verandert deze stroom nooit van richting. Ze gaat altijd van de minpool naar de pluspool. De Engelse term die ook wel wordt gebruikt voor gelijkspanning is Direct Current met als afkorting de letters DC. De meeste apparaten die je in je dagelijks leven gebruikt, werken op gelijkspanning. Denk maar aan een strijkijzer, waterkoker of televisie. 

Wat is wisselspanning?

Waar gelijkspanning altijd in dezelfde richting gaat, verandert bij wisselspanning de richting voortdurend. De ene keer gaat de stroom van de minpool naar de pluspool en de andere keer gaat het van de pluspool naar de minpool. De Engelse term hiervoor is Alternating Current met als afkorting AC. In tegenstelling tot de apparaten werkt ons elektriciteitsnet voornamelijk op wisselspanning. Het lijkt natuurlijk op deze manier onmogelijk om de apparaten te laten werken met ons net. In de meeste gevallen beschik je over een wisselspanning, maar soms vraagt de belasting een gelijkspanning. In dit geval is een ac dc power supply vereist. 

Hoe werken elektrische apparaten? 

Er zijn natuurlijk manieren om apparaten die op gelijkspanning werken aan te sluiten op ons elektriciteitsnetwerk dat wisselspanning gebruikt. De meeste apparaten hebben namelijk een omvormer of een converter. Wanneer je een dc dc converter ziet staan, dan betekent dit dat gelijkspanning wordt omgezet naar een hogere of lagere gelijkspanning. Dat lijkt misschien vreemd, maar een dc dc converter wordt vaak gebruikt om apparaten met een hogere gelijkspanning te laten werken met een lagere gelijkspanning. Een ac dc converter wordt dan weer gebruikt om voor een omvorming te zorgen tussen wisselspanning en gelijkspanning. Deze omvorming gebeurt in de adapters van de apparaten. 

Deze omvormers zijn natuurlijk erg belangrijk voor de werking van je elektrische apparaten. Wanneer een toestel met een andere spanning op het net wordt aangesloten zonder dat het omgevormd wordt, kan het toestel kapot gaan. In een verdere stap kan er zelfs kortsluiting optreden. Gelukkig bestaat er ook zoiets als redundantie. De kans is groot dat deze term je ook niet meteen iets zegt, maar redundantie zorgt ervoor dat er geen kortsluiting kan optreden omdat er meerdere voedingen parallel zijn geschakeld. Wanneer er in geval van kortsluiting dan een voeding zou springen, kunnen andere voedingen de werking van het systeem verder overnemen. Dit is niet enkel belangrijk in je eigen huishouden, maar ook bij bedrijven waar de continuïteit gegarandeerd moet blijven.